ברוכים הבאים לפרק הראשון במסע הלמידה שלנו בנושא קושי בגבולות לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז (ADHD). בפרק זה נניח את הבסיס על ידי הבנה מהי הפרעת קשב וריכוז וכיצד היא משפיעה על ילדים. כמו כן, נחקור את החשיבות של הצבת גבולות לילדים עם הפרעת קשב וריכוז וכיצד זה עשוי להשפיע באופן חיובי על התנהגותם ועל רווחתם הכללית.
ADHD היא הפרעה נוירו-התפתחותית המשפיעה על ילדים ועל מבוגרים כאחד. היא מאופיינת בדפוסים מתמשכים של חוסר שימת לב, היפראקטיביות ואימפולסיביות, אלו עשויים להשפיע באופן משמעותי על התפקוד היומיומי והאינטראקציות החברתיות של הילד. ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להיאבק בתשומת לב, שמירה על ארגון, ביצוע הוראות ושליטה בדחפים שלהם.
ניתן לחלק הפרעת קשב וריכוז לשלושה תת-סוגים, כלומר:
מצגת לא קשובה בעיקר: ילדים עם תת-סוג זה מפגינים קושי בשמירה על תשומת לב, בהיסח דעת בקלות, ונראים שוכחים או לא מאורגנים.
מצגת היפראקטיבית-אימפולסיבית בעיקרה: ילדים עם תת-סוג זה פעילים יתר על המידה, עצבניים ומתקשים לעסוק בפעילויות בשקט. הם עשויים גם להיאבק בהמתנה לתורם, להפריע לאחרים ולוויסות ההתנהגויות האימפולסיביות שלהם.
מצגת משולבת: תת-סוג זה משלב סימפטומים של חוסר קשב והיפראקטיביות/אימפולסיביות כאחד.
הפרעת קשב וריכוז יכולה להיות בעלת השפעות שונות על ילדים, כולל קשיים בלימודים, אתגרים במערכות יחסים חברתיות, דימוי עצמי נמוך וחוסר ויסות רגשי. ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים גם להפגין קשיים בהבנה ובכיבוד גבולות אישיים, פיזיים וחברתיים, אשר עלולים להוביל לקונפליקטים ואי הבנות עם אחרים.
הצבת גבולות היא חיונית בעבור ילדים עם הפרעות קשב וריכוז שכן היא מספקת להם מבנה, יכולת חיזוי והדרכה. גבולות עוזרים לילדים להבין מה מצופה מהם, כיצד לקיים אינטראקציה נאותה עם אחרים וכיצד לנהל את הדחפים שלהם ביעילות. על ידי קביעת גבולות ברורים, נוכל לעזור לילדים עם ADHD לפתח שליטה עצמית, לשפר את כישורי קבלת ההחלטות שלהם ולשפר את רווחתם הכללית.
בפרק זה, למדנו על הפרעות קשב וריכוז, תתי-הסוגים השונים שלה, וההשפעות שיכולות להיות לה על ילדים. כמו כן, הדגשנו את המשמעות של קביעת גבולות לילדים עם הפרעת קשב וריכוז כדי לתמוך בהתפתחותם ולעזור להם לנווט את חיי היומיום שלהם בצורה יעילה יותר. בפרק הבא, נעמיק באתגרים העומדים בפני ילדים עם ADHD בנוגע לגבולות ונחקור אסטרטגיות להתמודדות עם קשיים אלו.
נשמח לשמוע אתכם ולעמוד לשרותכם,
זקוקים לעזרה?
מעוניינים לקחת חלק בעשיה? להתנדב ו/ לתרום?